DataBase-ikonica

Think About Data

Ključna vrednost današnjih softvera leži u podacima. Uvek kada pravimo dobar softver, nadamo se da će on koristiti i stvarati ogromnu količinu najrazličitijih podataka. Iako nam oni daju vrednost, nije uvek baš lako izboriti se sa njima i dovesti ih u nama koristan oblik. Upravo zbog toga, na ovoj radionici bavićemo se razumevanjem podataka, njihovim pravilnim modelovanjem i izborom najprikladnijih modela u skladu sa situacijama. Smatramo da je način razmišljanja ključan, ali da ga ne treba odvajati od konkretnih tehnologija, pa ćemo zato učiti kroz popularne relacione i nerelacione baze podataka. Radićemo sa nezamenljivim MySQL-om, najpopularnijim dokument-orijentisanim MongoDB-om, visoko skalabilnom kolonski-orijentisanom Cassandrom i grafovskim neo4j-om. Biće dosta realnih primera, potkrepljenih pravim podacima. Radionica je namenjena svim budućim programerima koji žele da steknu dobre osnove modelovanja podataka. Tehnologije: Baze podataka: MySQL, MongoDB, CassandraDB i neo4j. Povezivanje sa aplikacijom u Java Spring Bootu Neophodno predznanje: Praćenje nastave ne zahteva prethodno stručno znanje iz ove oblasti. Sve što je potrebno jeste pozitivna energija i želja za znanjem. Da li je potrebno poneti svoj laptop: Da. Potreban softver za rad na radionici: Razvojno okruženje: Eclipse sa dodatkom Spring Tool Suite; MySQL server, MySQL Workbench ; MongoDB i Robo3T (Robomongo)

Dimitrije
Dimitrije Milenković

Student treće godine FON-a, data entuzijasta i programer u Netcastu. Radi na strani servera, druži se sa bazama podataka i istražuje o različitim metodama analitike nad podacima. Interesuje se za tehnološko preduzetništvo i prati razvoj tehnologija koje prete da uzrokuju disruptivne inovacije. Programira u Javi i Pythonu.

Aleksa
Aleksa Denčić

Student četvrte godine ISIT-a na FON-u, član FONIS-a dve godine i demonstrator na katedri za Informacione tehnologije, a od nedavno radi na poziciji Junior Data Egineer u Mozzart-u. Uža oblast interesovanja su mu internet tehnologije, informacioni sistemi i istraživanje i analiza podataka. Prati trendove i nove tehnologije u oblasti analitike i BigData obrade podataka.